Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson
Venezuela: självbestämmanderätten kan inte förhandlas bort
27 januari 2019

Tyskland, Spanien och Frankrike har gett Maduros regering i Venezuela ett ultimatum: att utlysa val inom åtta dagar annars erkänns oppositionens Guaidó som president. Argumentet är att ”Det venezuelanska folket måste kunna avgöra med frihet och säkerhet om sin framtid”. I frihetens namn tar sig dessa länder rätten att utpressa ett land som är mål för en kupp. En kupp som en journalist på SVT på ett normaliserande och förskönande sätt kallade, ”en demokratisk kupp”.

Glömmer dessa länder att de tider då de härskade i sina kolonier är förbi? I frihetens namn försöker de trycka på en allvarlig situation som redan har många uttryck för våld och som kan utvecklas till en väpnad konfrontation. Trumps administration har i demokratins namn intervenerat i Venezuela och eldat upp en redan kritisk situation, samtidigt som de tittar mellan fingrarna när Saudiarabien mördar journalisten Jamal Khashoggi i Turkiet.

En feministisk utrikespolitik prioriterar fred, mänsklig säkerhet och dialog. En feministisk utrikespolitik arbetar för global rättvisa, avkolonisering, solidaritet och bekämpar imperialismen.

USA motarbetar vänsterregeringar i central- och sydamerika

Mike Pompeo, chef för USA: s diplomati, har utsett Elliott Abrams som sändebud för att ”återställa demokratin” i Venezuela. Abrams har ett kontroversiellt förflutet som diplomat i förhållande till Centralamerika under 80-talet. Han arbetade med Ronald Reagans och George W. Bushs regeringar och erkände sig skyldig för att ha gömt undan information från kongressen under Iran-Contra-skandalen. Det var den operation genom vilken Reagan-administrationen hemligt finansierade styrkorna som motsatte Sandinistas regering i Nicaragua genom att sälja vapen till Iran.

Det är bara ett exempel av många då USA, som självutnämnd härskare över sin “bakgård” – central- och sydamerika – ständigt motarbetar alla vänsterregeringar som kommer till, eller är på väg att ta, makten i syd- och centralamerika. Ett annat välkänt scenario är när USA stöttade Pinochets statskupp mot Salvador Allende i Chile. Ofta används fina ord så som demokrati eller som i dagens verklighet då retoriken består av “frihet” och “mänskliga rättigheter”. En förklädnad som endast handlar om att det inte passar USAs agenda. Liknande situationer har vi sett i Iran och Libyen.

Två initiativ för rätten till självbestämmande som bör få stöd

Mitt i detta panorama finns två andra initiativ; ett från regeringarna i Mexiko och Uruguay samt ett från 70 akademiker som skrivit ett öppet brev. Båda dessa initiativ respekterar rätten till självbestämmande, kallar till dialog och till en politisk lösning. Feministiskt initiativ ser att den enda vägen för Venezuela, som inte följer i imperialismens fotspår, är en politisk lösning och för att lyckas med det så måste en dialog möjliggöras. Oavsett om det internationella samfundet gillar Maduro som president eller inte finns det en princip i folkrätten, självbestämmanderätten, som alltid ska respekteras. I detta fall innebär att det är Venezuelas folk, med alla sina kvinno- fack-, HBTQ-, urfolk- och andra organisationer i det civila samhället, som ska bestämma hur lösningen ska uppnås. Det är synd att EU inte tar tillfället i akt att uppmuntra till dialog och politisk lösning genom att stödja Mexikos och Uruguays initiativ.  Istället hotar EU och har då sällskap av extremhögerns representanter, Trump (USA), Bolsonaro (Brasil) och Duque (Colombia).

Fi förväntar sig att Sverige uppmuntrar till dialog

Feministiskt initiativ förväntar sig att den svenska regeringen använder sig av alla diplomatiska kanaler för att uppmuntra till dialog och en politisk lösning. En feministisk utrikespolitik praktiserar inte imperialism och kan inte stå på samma sida som extremhögern som inte respekterar folkrätten. En feministisk utrikespolitik prioriterar fred, mänsklig säkerhet och dialog. En feministisk utrikespolitik arbetar för global rättvisa, avkolonisering, solidaritet och bekämpar imperialismen.

© Copyleft F! Malmö